Socialdemokratiets valgprogram Sammen om Dragør

Socialdemokratiet har gennem mere end 120 år været med til at tage ansvar for Dragør. Det vil vi fortsat gøre. Det er afgørende for Socialdemokratiet at søge indflydelse og præge kommunens udvikling med mest muligt socialdemokratisk politik. Det mener vi bedst sikres ved et bredt samarbejde mellem kommunalbestyrelsens partier – et samarbejde vi er klar til at sætte os i spidsen for.

Socialdemokratiet vil arbejde for, at Dragør Kommune skal være både socialt, økonomisk og miljømæssigt bæredygtig med følgende tre fokuspunkter:

  • Velfærd først: Vi prioriterer udviklingen af vores lokale velfærdssamfund, så vi kan levere velfærd i verdensklasse til både børn, unge, voksne og ældre. Det skal være godt at bo i Dragør.
  • Klima og Miljø: Vi vil tage bæredygtige beslutninger, der mindsker kommunens klimaaftryk og derigennem sikre mennesker, miljø og natur i Dragør. Vi vil tage vores del af generationsansvaret på os.
  • Sund økonomi: Vi vil sikre varig velfærd og fortsat udvikling af Dragør Kommune. Det opnår vi bedst ved en stabil og sund økonomi.

I valgprogrammet redegør vi for vores politiske værdier, mål og ambitioner for Dragør, som vil danne ramme og retning for det socialdemokratiske arbejde i Dragør Kommunalbestyrelse i perioden 2025-2029.


God læselyst

På vegne af Socialdemokratiet i Dragør
Nicolaj Bertel Riber
Borgmesterkandidat


Socialpolitikken er hjertet i Socialdemokratiet. Vi mener, at alle borgere skal have lige muligheder uanset køn, etnicitet, religion, seksuel orientering, handicap, social baggrund eller økonomisk formåen. Derfor vil vi sikre, at når man har det svært i hverdagen, får man den fornødne hjælp og støtte. Vi skal samtidig arbejde for en tidlig indsats og for den nødvendige hjælp til selvhjælp.


Vi mener, at vi har et særligt ansvar overfor socialt udsatte borgere, så vi sikrer, at alle kan deltage i det kommunale fællesskab. Derfor er det vigtigt at understøtte de frivillige fællesskaber og foreninger, som gør et stort stykke arbejde.


Når og hvis man har brug for hjælp, råd og vejledning, skal vi som kommune være klar til at yde hjælpen, når den efterspørges. Vi skal derfor sikre, at borgerne kender til kommunens tilbud samt de supplerende tilbud, der er mulighed for gennem det forpligtende samarbejde med Tårnby Kommune.


Der skal være plads til alle i Dragør. Det betyder også, at når vi byder velkommen til mennesker fra andre lande, skal vi gøre det på en ordentlig og værdig måde samt stille krav til deres deltagelse i det danske samfundsliv.


Socialdemokratiet vil:
• Øge midlerne til frivilligt socialt arbejde
• Sikre opfølgning på socialpolitikken, herunder indsatsen for vores veteraner
• Understøtte vores frivillige fællesskaber og foreninger
• Arbejde for støtte-kontaktordningen til de mest udsatte borgere
• Sikre god og tilgængelig vejledning ved sygdom og misbrugsbehandling
• Sikre et godt samarbejde med de almene boligselskaber om det boligsociale arbejde
• Sikre at borgerrådgiver ordningen videreføres

Børnene er vores fremtid. Socialdemokratiet mener, at velfærd til børn og unge i form af omsorgsfuld sundhedspleje, dagpleje, trygge daginstitutioner, gode skoler og fritidstilbud er altafgørende for at skabe de bedste muligheder for børn og unge, så vi kan give alle en god start i livet.


De allerførste leveår i et barns liv er de absolut vigtigste og derfor også tidspunktet, hvor en indsats giver de bedste resultater. Vi vil derfor fortsat sikre en høj kvalitet inden for sundhedspleje med hjemmebesøg og mulighed for konsultation efter behov.
Tidssvarende muligheder i vores daginstitutioner/dagpleje skal sikre, at vi kan leve op til pasningsgarantien, så barnets udvikling og omsorg varetages med faglighed.


I Dragør har vi en generelt tilfredsstillende normering i vores kommunale daginstitutioner. Desværre må vi konstatere, at vi ikke har kunnet efterleve de gode intentioner i de politiske beslutninger og ikke har kunnet tiltrække tilstrækkeligt uddannet personale.

Socialdemokratiet arbejder derfor på at tiltrække og fastholde flere dygtige pædagoger. Vi vil fortsat tilbyde videreuddannelse af alle vores dygtige og engagerede medarbejdere og finde muligheder for at støtte dem økonomisk, så vi kan skabe en god og tryg hverdag for børn og unge.


Vi vil sikre høj kvalitet i vores daginstitutioner og skoler i et tidssvarende og rummeligt fysisk og socialt miljø, hvor børnene trives, udvikles og lærer.


Vi vil følge implementeringen af folkeskolens nye kvalitetsprogram, hvor nogle af overskrifterne bl.a. er mere frihed til skolerne, nye valgfag samt nye/moderniserede faglokaler. Vi ønsker fortsat at alle elever i Dragør møder en fleksibel skole, hvor der eksperimenteres og undersøges. Hvor der veksles mellem faglig fordybelse og tema-perioder, og hvor Friluftsskolen fortsat prioriteres - kort sagt en skole hvor eleverne trives, uddannes og dannes i et højt fagligt og trygt miljø.


Dette kræver læreruddannet personalet, hvorfor vi vil følge området med hensyn til tilstrækkelig ansættelse af læreruddannede.
Samtidig ønsker vi at drøfte hvilke tiltag, der er nødvendige for at styrke almenundervisningen, så alle elever tilgodeses bedst muligt.
Vi vil endvidere følge anvendelsen af den såkaldte timebank, som består af lærere – og pædagogtimer samlet i en pulje, således at timerne bruges bedst muligt til gavn for børnene.
Kvalitet, udvikling, anerkendelse, trivsel og tryghed skal være kendetegnende for alle tre skoler i Dragør, så vi kan sende alle børn og unge godt af sted med mod på livet og de nye udfordringer, der venter.

Vi ønsker at inddrage eleverne mere direkte i udviklingen af skolen og undervisningen og få deres bud på, hvad de mener er en god skole, og hvad der skal til for at gøre den endnu bedre. Desuden skal børnene og de unge inddrages så meget som muligt i udformningen af skolens miljø og faciliteter.


Vi vil arbejde for, at unge stadigvæk kan fortsætte deres skolegang i en 10.klasse lokalt på Amager, indtil de nye ungdomsuddannelser er på plads. Vi vil arbejde for, at Dragørs unge i videst muligt omfang kan få deres førsteprioritets ønsker opfyldt ved valg af gymnasium.
Vi vil fortsat arbejde på at få en fælles forståelse af inklusion, hvor det handler om værdier og ikke placering af enkelte børn. I Dragør har vi en høj inklusionsprocent, hvilket er positivt for de fleste børn med særlige behov, således at de kan forblive i deres nærmiljø.
Et andet vigtigt element er den nyoprettede specialklasserække for børn, der har særligt behov for ekstra støtte og omsorg, således at vi opnår den mest positive effekt for alle både børn, lærere og pædagoger.


Socialdemokratiet vil have fokus på tidlig indsats, på god indslusning i dagtilbud, skoler og fritidstilbud og derved undgå senere ressourcekrævende tiltag for børn og unge.
For de børn der måtte have særlige behov, skal vi altid være klar med tiltag, der understøtter den enkelte. Dette gælder både på faglige, sociale og personlige områder.


UngDragør, Friluftsskolen og SSP i Dragør udfører en lang række vigtige opgaver med og omkring vores unge. Socialdemokratiet ønsker fortsat at have fokus på dette område, da det arbejde, der udføres, er af uvurderlig betydning for børn og unge.
Socialdemokratiet ønsker at prioritere og udvikle de fysiske rammer i daginstitutioner, skoler og fritidsordninger, så byens børn og unge vokser op i rammer, der kan inspirere og bidrage til trivsel samt et godt lærings- og uddannelsesmiljø.


Vi vil derudover understøtte børn og unges muligheder for et aktivt og inspirerende fritids- og kulturliv blandt andet gennem vores skoler, institutioner, bibliotek, naturen, sportsklubber og foreninger.

Socialdemokratiet vil
• Understøtte alle børns trivsel i trygge, udviklende og omsorgsfulde fællesskaber
• Udfordre alle børn, så de indlærer, og udnytter deres potentiale
• Skabe en større mulighed for at uddanne vores pædagogmedhjælpere og pædagogiske assistenter via kommunale ressourcer og dermed sikre at fordelingen i institutionerne med 60% pædagoger og 40% pædagogmedhjælpere opnås
• Arbejde på at inklusionen kommer til at fungere godt både for børn med særlige behov og for fællesskabet ved at tilføre de nødvendige ressourcer og sikre relevant uddannelse til medarbejderne
• Udvikle de tiltag med både inklusion samt specialskole for børn med særlige behov, der allerede er iværksat således, at det enkelte barn får mulighed for at blive i Dragør, så længe det er til gavn for barnet
• Udvikle og uddanne lærere og pædagoger, således at de har den nødvendige faglige ekspertise
• Fremme dialog mellem forældre, børn og unge, politikere og institutions- og skolevæsen ved blandt andet at afholde et årligt Børne- og Unge Topmøde
• Prioritere anlægsmidler så der kan oprettes frokostordninger for børnehavebørnene i daginstitutionerne, hvis forældrene ønsker det
• Arbejde for mangfoldige og tolerante børne- og ungefællesskaber

For Socialdemokratiet handler handicappolitik om lige muligheder for at sikre mennesket så meget frihed og selvbestemmelse i hverdagen som muligt.


Vi vil arbejde for de bedste og tidssvarende hjælpemidler til vores borgere – og hjælpemidler skal leveres så hurtigt som muligt, da de er alt afgørende for mest mulig styring i eget liv og eventuel rehabilitering.


I indretningen af vores kommune skal vi huske, at menneskers førlighed er forskellig – men kommunen skal være for alle. Alle borgere skal kunne komme ubesværet rundt, og vores kommunale fysiske og sociale virkelighed skal være præget af en høj grad af tilgængelighed.
Mødet med kommunen som myndighed skal være præget af åbenhed, forståelse og respekt for den enkeltes situation både på børne- og voksenområdet.


Der skal være en tæt dialog med den enkelte og dennes pårørende, og vi skal være bevidste om skellet mellem, hvornår et tilbud eller en indsats løses i Dragør eller i Tårnby – for uanset hvad, er det Dragørs ansvar.


Socialdemokratiet ønsker, at man som borger med et handicap - om det er medfødt eller opstået senere i livet - om det er psykisk eller fysisk, skal kunne deltage i lokalsamfundets kultur- og fritidstilbud. Her er det afgørende, at der ydes målrettede tilbud til den enkelte.


Socialdemokratiet vil:
• Arbejde for handicappolitik på tværs af aldre
• Arbejde for at sikre at alle, uanset handicap, har lige muligheder
• Sikre et godt samarbejde og inddragelse af Handicaprådet
• Øge bevillingen til handicapvenlige tiltag
• Sikre gode rammer for Botilbuddet Wiedergården

Vi skal have Danmarks bedste ældrepleje – både at være gammel i og at arbejde i – så enkelt kan det siges.


Socialdemokratiet ønsker at skabe en tryg hverdag for alle ældre. Alle de, som efter et langt liv har brug for hjælp, skal kunne regne med, at der er en stabil og sikker ældrepleje. En ældrepleje fyldt med nærvær, respekt, omsorg og selvbestemmelse.


Derfor vil Socialdemokratiet samle hele ældreområdet på Enggården; både plejehjem, hjemmepleje, sygeplejeklinik og visitationen. Vi kalder det Ældrehuset Enggården. På den måde samler vi alle ressourcerne et sted, sikre korte arbejdsgange og tværfaglighed på en helt anden måde samt at intentionerne i ældreloven kommer ud og leve. Samtidig kan vi ledelsesmæssigt understøtte områderne på tværs.

Vi lever længere, også i Dragør – og det er godt, for det betyder at flere oplever at have mere tid med deres forældre, bedsteforældre og sågar oldeforældre. Derfor har vi en afgørende opgave med at sikre, at ældreområdet er rustet til fremtiden. Det tror vi denne strategi vil bidrage til.


Vi har brug for at gøre hvad vi kan for at tiltrække og ikke mindst tilknytte medarbejderne på sundheds- og ældreområdet. Derfor var vi initiativtager på en strategisk partnerskabsaftale med FOA SOSU, der netop havde dette formål. Den aftale ønsker vi at revitalisere og tilføre varige midler, som kan understøtte og forstærke aftalens nuværende initiativer og eventuelt udbygge aftalen med nye tiltag som parterne kunne finde relevante, eksempelvis løntillæg.

Hjemmeplejen
Socialdemokratiet vil tilbagerulle effektiviseringspuljen. Det betyder, at ældreområdet får 1. mio. kr. mere om året, det vil vi prioritere til hjemmeplejen. I samarbejde med ledere og medarbejdere skal pengene bruges på at give mere tid i hverdagen, hvor der er størst behov.


I hjemmeplejen vil vi følge arbejdet med implementeringen af Ældreloven nøje.Vi arbejder for Danmarks bedste ældrepleje, så der hverken er brug for eller lyst til at bruge en privat leverandør.
Det er vigtigt for Socialdemokratiet, at de ansatte, som kommer i hjemmet hos borgeren, for så vidt muligt er de samme personer, og at de har den nødvendige tid til pleje og nærvær. Vi ønsker at minimere forbruget af vikarer. Vi skal turde investere i og være nysgerrige på velfærdsteknologi, der kan sikre mest muligt selvstændighed, og vi skal undgå al unødvendig kontrol og registrering og dermed skabe tid til mere omsorg og nærvær.

Enggården
Flytningen af hjemmeplejen vil give en husleje besparelse på Wiedergården på ca. 1. mio. kr. Det beløb skal reserveres til Enggården.
På plejehjemmet Enggården vil vi arbejde for koordinering af de frivillige kræfter. Mange ønsker at bidrage, men det kræver koordinering og retning.
Vi har et velfungerende køkken på Enggården, der leverer varm mad til både beboere og hjemmeboende borgere. Vi tror på, at det er af stor værdi for den ældre at få frisklavet mad hver dag, så det ønsker vi fortsat sker. For at sikre et tidssvarende madtilbud skal der gennemføres en behovsundersøgelse blandt alle brugere, så vi har det rigtige tilbud, og vi skal undersøge muligheden for emballage, der er nemt at åbne.


Wiedergården
Aktivitetshuset Wiedergården er et vigtigt aktiv for Dragør og skal understøttes i sin nuværende form – også uden brugerbetaling.

Socialdemokratiet vil
• Tilbagerulle effektiviseringspuljen og tilføre 1. mio. kr. til ældre området, primært målrettet hjemmeplejen så der kan gives mere tid til de enkelte besøg og for at implementere Ældreloven hurtigst muligt
• Arbejde for et attraktivt Aktivitetshus – uden brugerbetaling
• Samle hele ældreområdet på Enggården
• Sikre fokus på forebyggelse af ensomhed
• Arbejde for at området fortsat tilføres den nødvendige økonomi i takt med, at vi bliver flere ældre
• Arbejde for at skabe gode rammer for princippet ”længst mulig tid i eget hjem”
• Revitalisere partnerskabsaftalen med FOA og tilføre varige midler for at tiltrække og tilknytte medarbejdere til sundheds- og ældreområdet
• Mindske behovet for brug af vikarer i ældreplejen og på Enggården.
• Give Beboer- og Pårørenderådet på Enggården mere indflydelse på hverdagen og prioritere midler til en at koordinere frivilligt arbejde på Enggården
• Sikre et fortsat godt samarbejde med Ældrerådet
• Sikre forventningsafstemning mellem borger og hjemmeplejen
• Sikre forventningsafstemning mellem borger og Enggården

Socialdemokratiet ønsker at sætte folkesundheden på dagsordenen - alle kommunens borgere skal have mulighed for det gode og sunde liv – både psykisk og fysisk – og her er forebyggelse og tidlig indsats afgørende.


Dragør Kommune skal gå forrest i at bryde tabuet om psykisk sygdom. Psykisk sygdom er noget vi skal turde italesætte, og vores medarbejdere, både sagsbehandlere og sundhedspersonale, skal kunne forstå og rumme borgere med psykisk sygdom.
En stor del af arbejdet med psykisk sygdom ligger hos Tårnby Kommune gennem det forpligtende samarbejde og/eller i Region Hovedstaden. Her er det vores opgave at understøtte borgerens navigering mellem myndighederne, og vi skal hjælpe mest muligt i forhold til kontakten til enten Tårnby Kommune eller Region Hovedstaden.


Vi lever i et samfund, hvor unge er under et stort pres. Uddannelse, kropsidealer og meget andet fører desværre alt for ofte til stress, angst, depression og spiseforstyrrelser. Derfor vil vi prioritere et lokalt tilbud om åben, anonym og gratis psykologhjælp som et tiltag inden for tidlig indsats, der beviseligt har en betydelig effekt.
I forhold til den generelle sundhed ser vi en kedelig tendens i Dragør Kommune inden for områderne kost, rygning, alkohol og motion (KRAM). Vi vil sætte øget fokus på disse faktorer, der skaber svære livsstilssygdomme, som både forkorter og forringer livet. Vi skal sikre gode sundhedstilbud med god vejledning og mulighed for sundhedsforebyggende tilbud.


Sundheden og de sunde valg skal sættes i spil i alle fællesskaber, hvor kommunen sætter rammen, lige fra børn og unge i institutioner og skoler til de ældre på plejehjemmet. Det gælder kost, hvor der skal sættes fokus på økologiske råvarer og kødfrie dage, og også på tiltag, der kan udsætte unges alkoholdebut og forhindre at unge begynder at ryge og stifte bekendtskab med stoffer.


Dragør Kommune kommer med al sandsynlighed til at mangle læger i fremtiden. Det er ikke godt for folkesundheden, og vi skal derfor gøre, hvad vi kan som kommune for at sikre, at Dragør Kommunes borgere også i fremtiden har tilstrækkeligt med praktiserende læger. Derfor vil vi i forbindelse med flytningen af hjemmeplejen til Enggården, søge at etablere et lægehus på Wiedergården, såfremt det er muligt.

Socialdemokratiet vil
• Sikre at der fortsat er et lokalt tilbud om psykologhjælp til unge
• Arbejde for at Dragør Kommune får mindsket alkoholforbruget blandt børn og unge
• Forebygge så de unge tager et bevidst fravalg af hash og andre euforiserende stoffer, herunder opioider
• Sætte et ambitiøst mål for økologisk indkøb og opfordre til kødfrie dage i vores institutioner
• Sikre god lægedækning og et godt samarbejde mellem kommune, region og praktiserende læger
• Medvirke til at få et lægehus på Wiedergården
• Arbejde for et godt samarbejde mellem Dragør og Tårnby kommuner på det socialpsykiatriske område og rusmiddelområdet
• Sikre at initiativerne i den nye Sundhedspolitik fremmes

Borgerne i Dragør Kommune nyder godt af den nære adgang til natur og havmiljø. Strandengene i Dragør er en værdifuld del af kommunen og en vigtig fuglelokalitet. De er i konstant forandring, påvirket af vejr og hav. Desværre betyder det også, at Dragør Kommune er særlig truet af klimaforandringerne.


Socialdemokratiet vil sikre, at Dragør bliver en klimarobust kystkommune. Vi skal sikre mod oversvømmelser, hav- og grundvandsstigning og skybrud. Vores kystsikring skal være et effektivt værn og samtidig komme såvel naturen som flest mennesker til gavn med nye naturlandskaber, rekreative forstrande og tilgængelige stisystemer.


Socialdemokratiet støtter kommunens målsætning om at blive klimaneutral i 2045 med et mål om 75% reduktion i 2027 og 85% i 2030, målt i forhold til udledningerne i 1990. Kommunens klimaplan er et vigtigt værktøj til at sikre at målene nås, og vi vil sikre, at kommunen følger op på planens gennemførelse gennem årlige evalueringer. I dag stammer omkring to tredjedele af CO2 udledningen i Dragør Kommune fra anvendelsen af naturgas til opvarmning, mens trafikken er næststørst med 12%. Det er derfor vigtigt at sætte målrettet ind for at erstatte naturgassen med andre opvarmningsformer og at gøre det nemt at skifte til elbiler.
I den vedtagne varmeplan for kommunen skiftes store dele af naturgasforsyningen ud med fjernvarme. Det er vigtigt for Socialdemokratiet, at fjernvarmeforsyningen bliver et realistisk og økonomisk fordelagtigt alternativ til den eksisterende gasforsyning.

Dragør Kommune er en god kommune for elbiler, fordi de fleste borgere har mulighed for at have en el oplader ved huset. Men det er også vigtigt at der er mulighed for opladning på offentligt tilgængelige pladser. Vi vil sikre at kommunen aktivt medvirker til at sikre, at der er tilstrækkeligt med ladepladser i kommunen, til gavn for borgerne og klimaet. Og så skal kommunens egen bilpark være grønnere. Det betyder, at alle nye personbiler skal indkøbes som elbiler. Også kommunens øvrige maskinpark skal elektrificeres i det omfang, det er teknisk og økonomisk muligt.


Kommunens eget energiforbrug skal mindskes og vi skal have flere solceller på de kommunale tage, f.eks. på Hollænderhallen og rådhuset. Derfor skal kommunen tage initiativ til at skabe det nødvendige grundlag for, at solcellerne kan installeres, i form af selskabskonstruktion eller samarbejdsaftaler. Kommunen skal også udarbejde og gennemføre en energieffektiviseringsplan som led i den samlede klimaplan for Dragør Kommune.
Kommunens indkøb skal være grøn, og grønne indkøb skal være en del af kommunens indkøbspolitik med konkrete mål for at øge andelen af disse.

Det er vigtigt for Socialdemokratiet, at kommunen sammen med øvrige berørte kommuner arbejder aktivt for at begrænse luftforureningen og PFAS-udledningen fra lufthavnen.
Samtidig vil Socialdemokratiet sætte fokus på indeklimaet i kommunens skoler og institutioner for at beskytte vores mest sårbare borgere mod konsekvenserne af luftforureningen.


Meget af Dragørs natur er vild. Det ønsker vi at fastholde til gavn for både planter og dyr. Der skal fortsat ikke bruges sprøjtemidler på offentlige arealer, der skal planter træer, og der skal være flere blomster på kommunale arealer, hvor det giver mening.


Socialdemokratiet vil
• Arbejde for en effektiv kystbeskyttelse af Dragør Kommune der også bevarer og skaber gode naturlandskaber og rekreative områder
• Arbejde for fjernvarmeforsyning som er til at betale for borgerne i Dragør
• Udskifte den kommunale bilpark til elbiler hvor det er muligt og så hurtigt, det er muligt
• Elektrificere kommunens øvrige maskinpark, hvor det er teknisk og økonomisk muligt
• Arbejde for solceller på kommunale tage
• Sørge for at kommunen udarbejder og gennemføren en energieffektiviseringsplan for Dragør kommune
• Fremme grønt indkøb og cirkulær økonomi i kommunen
• Stille krav til lufthavnen om at nedbringe luftforureningen med små, skadelige partikler
• Understøtte den vilde natur, biodiversitet og lokale plejeplaner
• Sikre at kommunens klimaplan gennemføres i et samarbejde med borgerne samt organisationer og foreninger indenfor bæredygtighed, miljø og natur
• Etablering af parkeringsmuligheder i sammenhæng med offentlig transport i dialog med øvrige kommuner på Amager
• Socialdemokratiet følger sagen med PFAS meget nøje

Socialdemokratiet i Dragør ønsker at styrke handelslivet, håndværksmestrene, virksomhederne, iværksættere samt den generelle turisme, så vi får skabt liv og flere lokale arbejdspladser.
Socialdemokratiet ønsker at fortsætte udviklingen af erhvervsområdet A.P. Møllers Alle II. Det gør vi, dels fordi vi ønsker at skabe lokale arbejdspladser, men også for at give det eksisterende erhvervsliv muligheden for at udvikle sig og vokse sig større lokalt. Dertil kommer muligheden for at tiltrække virksomheder og dermed arbejdspladser udefra.


For Socialdemokratiet er det vigtigt, at det kommende erhvervsområde udelukkende består af mindre virksomheder i de mildeste miljøklassezoner, og at der er tale om virksomheder, der kun har et begrænset behov for tung trafik. Erhvervsudviklingen skal naturligvis ske under hensyntagen til det omkringliggende område og boliger, en sikker trafikafvikling samt behovet for støjdæmpende foranstaltninger. Alt dette skal vi sikre i lokalplanlægningen med skarpe hjørneflag. Det tror vi vil være godt for Dragør.


I 2024 blev der efter stor inddragelse af erhvervslivet vedtaget en vision og senere en erhvervsstrategi for Dragør Kommune, med mange gode tanker og initiativer om fremtidens erhvervsliv. Det skal være rettesnoren for de kommende års erhvervspolitik.


Det er vigtigt for Socialdemokratiet både at anbefale og understøtte erhvervslivets muligheder for at tage et socialt ansvar. Det kan f.eks. ske i form af fleksjob, så mennesker med nedsat erhvervsevne får mulighed for at bidrage til arbejdsmarkedet, men også ved at oprette fritidsjob, så flere unge mennesker får mulighed for at stifte bekendtskab med arbejdsmarkedet. Desuden bør der etableres flere lærlinge- og elevpladser lokalt.


Turisme
Turisme er omdiskuteret, men betyder stor indtægtsmulighed for kommunens erhvervsliv. Socialdemokratiet ønsker en styret og bæredygtig udvikling af turismen. Vi vil arbejde for, at Dragør får turister i et omfang, som kommunen kan rumme og gerne turister, der bliver her i længere tid, bruger vores restauranter, handelsliv, overnatningsmuligheder mv. og derigennem opnår en relation til byen.
Der skal findes gode løsninger på parkeringsforhold og på den øgede trafik m.v., så vi understøtter de positive effekter af turismen og sætter begrænsninger for de negative konsekvenser. Samarbejdet mellem turisme og erhverv skal bidrage til øget indtjening og et bredere kendskab til vores forskellige tilbud, til vores handelsliv, vores naturværdier og vores kulturelle institutioner, men i et bæredygtigt omfang.

Socialdemokratiet vil arbejde for indførelse af betalingsparkering, parkeringskontrol og tidsbegrænset parkering for at sikre et tilstrækkeligt flow i byen, samt sikre muligheden for at begrænse antallet af turistbusser og antallet af besøgende i bil.
Samtidig med indførelse af betalingsparkering skal der gives gratis parkeringslicenser til kommunens borgere og lokale erhvervsdrivende. Et eventuelt overskud fra parkeringsafgifterne skal bruges på relevante afledte udgifter, herunder prioritering af trafiksikkerhed.


Socialdemokratiet vil:
• Fortsætte udviklingen af erhvervsområdet A.P. Møllers Allé II
• Understøtte de lokale handelsdrivende via implementering af erhvervsstrategien
• Arbejde for flere lokale arbejdspladser
• Arbejde for betalingsparkering for gæster
• Arbejde for en positiv dialog mellem erhvervsliv og kommune
• Invitere erhvervslivet til dialog om muligheden for at arbejde for flere fleksjob, elevplads og fritidsjob

Socialdemokratiet ønsker, at kommunen skal være rummelig og mangfoldig. Vi ønsker en fortsat udvikling af boligområderne, og vi vil arbejde målrettet for en varieret boligsammensætning


By-og boligudvikling
Vi vil give mulighed for modernisering og udvikling i form af fortætning i de eksisterende boligkvarterer og ved nybyggeri i randområderne. Mange ældre borgere giver udtryk for ønsket om at kunne blive boende i Dragør, men også for ønsket om at flytte til en mindre bolig, derfor skal der etableres et seniorbolig fællesskab. Socialdemokratiet ønsker at tillade opdeling af eksisterende parcelhusgrunde, og hvor det er hensigtsmæssigt gerne ned til 500 m², da der fortsat vil være behov for mindre boliger.


Socialdemokratiet ønsker flere almene boliger, både til unge og til ældre, såvel som til enlige og til familier. Almene boliger giver større mulighed for at borgere med lavere indkomster kan bo og arbejde i kommunen.


Vi vil konkret drøfte muligheden for flere, gode ungdomsboliger med vores lokale boligselskaber herunder muligheden for, at hjemmeboende børn kan søge bolig via de interne ventelister.
For Socialdemokratiet er det vigtigt at vi fortsat bevarer Dragør Gamle By og St. Magleby Landsbys kulturværdier ved at sikre overholdelse af lokalplanerne og kun tillade dispensationer, der ikke underminerer lokalplanernes intentioner.


Havnen
For Socialdemokratiet er havnen Dragørs sjæl, det er vores alle sammens. Vi siger det helt klart: Socialdemokratiet går ikke ind for boliger på havnen eller hoteller og vi går heller ikke ind for at sælge arealer på havnen, fordi det gør havnen til nogens og ikke til alles. Vi tror på ideer og tanker, der åbner havnen og styrker fællesskaber.
Vi ønsker at udvikle det maritime miljø i og omkring fiskerihavnen og lystbådehavnen med stor respekt for den historiske havn, så der opnås en rimelig balance mellem fornyelse og bevaring. Skurbyen skal bevares i sin nuværende form. Der skal være plads til det både skæve og skrå, da det er det, der gør Dragør Havn til det, den er.
Når vi ved, hvordan vi kystsikrer havnen, skal det samtænkes med de tidligere udviklingsplaner for havnen med fornyelse af moler, én indsejling og gerne flere bådpladser.


Vi ser frem til at se de muligheder, som arbejdsgruppen bag værftsgruppen arbejder med. For Socialdemokratiet er det vigtigt at, uanset hvilket resultat arbejdsgruppen fremkommer med, skal det fungere for alle og passe ind i havnens øvrige miljø.

Trafik
Den kollektive trafik skal være et reelt alternativ til bilen. Det kræver, at man oplever den kollektive løsning som hurtig, tilgængelig og pålidelig i hverdagen. Derfor vil Socialdemokratiet i Dragør arbejde for en bedre og mere miljøvenlig busdrift, inkl. hurtig og hyppig forbindelse på linjerne 33 og 35 til Metroen.
Bus 250S er rygraden i Dragørs bus-net og har i de sidste mange år været Dragør Borgernes primære busforbindelse til Tårnby Station, Tårnby Gymnasium og metroen. Vi vil arbejde imod regionale besparelser på 250S.
Vi vil undersøge muligheden for at igen få busbetjening langs Hartkornsvej.


Dragør er en hestekommune. Derfor vil vi arbejde for bedre forhold for ryttere, til glæde og gavn for alle trafikanter.
Det skal være trygt at færdes i Dragør. Socialdemokratiet vil derfor arbejde målrettet for at øge trafiksikkerheden. Det vil vi gøre ved at øge midlerne til mere trafiksikkerhed. Trafiksikkerhedsplanen skal være rettesnoren for udmøntningen af disse midler.


Socialdemokratiet vil:
• Arbejde for at Rødtjørns området omkring det gamle fritidshjem udvikles til almene boliger
• Arbejde for etablering af et seniorbolig fællesskab på en del af Engvej arealet, gerne en kombination mellem almene og andelsboliger
• Gå i dialog med de almene boligselskaber for at omdanne nogle af deres mindre lejligheder til egentlige ungdomsboliger
• Følge arbejdet i idegruppen for værftsudviklingen tæt. For Socialdemokratiet er det særligt vigtigt, at udviklingen er forankret i en havn, der er for alle og som fremmer fællesskabet
• Gå i dialog med Regeringen og Folketinget om støj zonerne, så vi på sigt får mulighed for at boligudvikle yderligere, i første omgang ved Høgevænget og perspektivområdet ved Køjevænget.
• Værne om de bevarende lokalplaner i både Dragør og St. Magleby
• Genetablere ridestier
• Gennem forhandling og dialog med Region Hovedstaden og vores nabokommuner arbejde for bedre og hyppigere busdrift med hurtig forbindelse til Metroen for Dragørs borgere
• Sikre gode forhold ved og løbende opgradering af busstoppestederne, herunder nye cykelstativer mm
• Øge trafiksikkerheden i Dragør Kommune gennem målrettede investeringer og en større pulje til trafiksikkerhed
• Sikre busbetjening af Søvang, med busdrift til Dragør hele døgnet
• Arbejde for igen at få busbetjening langs Hartkornsvej
• Arbejde for lyskryds ved overgangen Mågevænget/Krudttårnsvej.

For Socialdemokratiet er det vigtigt at styrke kultur-, idræts- og fritidsliv, så alle har mulighed for at få et aktivt og sundt liv og dermed kunne deltage i foreningslivet som en central del af det nære demokrati.


Vi ønsker, at borgerne skal kende Store Magleby og Dragørs unikke historier og baggrunden for vores levende kulturmiljøer samt sikre, at disse bevares for eftertiden.


Vi ønsker at give mulighed for mange forskellige aktiviteter ved at udnytte faciliteterne i Hollænderhallen med tilhørende udearealer, Kongelundshallen og havnen bedre. Wiedergårdens Kultur- og Aktivitetshus samt Sundhedshus skal være mødested for borgere, der søger kommunale tilbud og aktiviteter arrangeret af frivillige.


Vi vil arbejde på at skaffe større muligheder for unge, så de kan mødes til relevante aktiviteter gerne i samarbejde med UngDragør.
Vi ønsker at tilbyde alle borgere mulighed for livslang læring uanset økonomisk formåen. Vi vil derfor arbejde for at udvide ordningen med aktivitetstilskud til pensionister, så dette tilskud også kan ydes til arbejdsledige, hvis økonomi begrænser muligheden for at deltage i fritidsaktiviteter og undervisning.


Det vil desuden også være en oplagt mulighed at inkludere byens børn og unge i en bredere vifte af fritidsaktiviteter. Ligesom vores skoler og institutioners samarbejde med biblioteket, Museum Amager, Musikskolen understøtter vores børns positive oplevelse af kulturens betydning.


Socialdemokratiet ønsker at igangsætte en drøftelse vedrørende en tidssvarende biblioteksdrift i Dragør ved en mere hensigtsmæssig placering af biblioteket. Vi foreslår det nuværende bibliotek, Sadolins hus sælges, samt at der findes en optimal beliggenhed, hvor alle kan få mulighed for at benytte biblioteket, alt efter den enkeltes behov.
Vi vil arbejde på at etablere et aktivitetshus på en velegnet lokalitet, et hus hvor der kan være mulighed for kulturelle arrangementer, og endvidere fungere både som mødested og for andre relevante aktiviteter, der kan være til gavn for alle aldersgrupper i Dragør.
Alt dette skal ske ved at inddrage brugere, medarbejdere og øvrige borgere i arbejdet, så alle forslag og ideer kan indgå i drøftelserne og dermed i beslutningsprocessen.


Med vores kulturpolitik vil vi gerne støtte nye tiltag, og vi vil være åbne for at tænke nyt, så vi kan være fælles om at udvikle kulturlivet i Dragør.

Socialdemokratiet vil
• Indgå i drøftelser om etablering af et nyt bibliotek
• Arbejde på muligheder for oprettelse af et Kultur- og aktivitetshus
• Sikre og støtte vores forenings- og kulturliv
• Sikre et velfungerende fritidsliv for alle
• Sikre et mangfoldigt udbud af fritidstilbud via økonomisk støtte til blandt andet folkeoplysningsforbundene
• Undersøge behovet for en ekstra hal ved Hollænderhallen
• Arbejde for at skabe de bedst mulige betingelser for fornyet biografdrift i Dragør

Vi ønsker, at Dragør skal være en god kommune at arbejde i.
Det tror vi først og fremmest sker ved, at der er ro om de kommunale budgetter, at der er mulighed for faglig udvikling, fleksibilitet i arbejdslivet, en høj grad af dialog og inddragelse samt nærværende ledelse.


Det vil vi skabe rammerne for.


På den måde giver vi medarbejderne de bedste rammer for at give borgerne den bedste service.


Socialdemokratiet vil
• Sikre attraktive og motiverende arbejdspladser
• Gå i dialog med medarbejderne om hvordan vi sikrer det rette niveau af dialog og inddragelse
• Tage socialt ansvar ved at tilbyde fleksible ansættelser og fritidsjob
• Udarbejde en mangfoldigheds- og ligestillingspolitik for Dragør Kommune
• Opnormere deltidsstillinger til fuldtidsstillinger, hvor det er hensigtsmæssigt
• Skabe gode rammer for efteruddannelse
• Tilbyde uddannelse som pædagog, sosu-assistent og sosu-hjælper med voksenløn

Socialdemokratiet vil sikre den bedst mulige velfærd indenfor rammerne af en ansvarlig kommunal økonomi. Fundamentet for en velfungerende kommune er en sund og stabil økonomi, hvor både velfærd og andre kommunale opgaver løbende kan udvikles, og hvor uforudsete begivenheder kan håndteres uden akutte sparekrav.


Dragør kommunes økonomi er bedre nu end tidligere. Det skyldes dels bedre statslige rammebetingelser og dels den økonomiske politik, der blev fastlagt i konstitueringsaftalen efter valget i 2021. Desuden er den løbende opfølgning og styring af økonomien blevet væsentlig styrket i de sidste 4 år.


Det er vigtigt, at dette ikke sættes over styr, og Socialdemokratiet støtter derfor en videreførsel af en ansvarlig overordnet økonomiske politik, hvor der også tages hensyn til de store økonomiske udfordringer, kommunen står overfor i de kommende år, bla. i form af udgifter til kystsikring og renoveringer af havnen.


Indenfor disse rammer er der dog plads til visse lempelser, som efter socialdemokratiets opfattelse skal bruges til at styrke velfærden og tilbagerulle nogle af de besparelser, der er gennemført, og som har været nødvendige i de tidligere år. Vi vil kort sagt omsætte den bedre økonomi til bedre velfærd, bla. ved at afskaffe de årlige effektiviseringspuljer. Vi mener også, at der herudover er plads til yderligere forbedringer af velfærden.


I Dragør har vi et efterslæb på anlæg og vedligehold. Desværre er de statslige anlægsrammer meget snævre, hvilket kræver en meget nøje prioritering og planlægning af opgaverne.


Socialdemokratiet vil
• Arbejde for en fortsat ansvarlig økonomisk politik, der også tager højde for de kommende års økonomiske udfordringer. Gerne i et bredt samarbejde i kommunalbestyrelsen
• Styrke velfærden inden for de økonomiske muligheder, der fastsættes af de statslige rammer og kommunens økonomi
• Afskaffe de årlige effektiviseringspuljer (grønthøsterbesparelser) og tilbagerulle de besparelser, der er gennemført i 2022- 2024 som følge af disse puljer. Denne og øvrige lempelser skal bruges til at styrke velfærden på især ældreområdet og for børn og unge
• Arbejde for en mere fleksibel håndtering af udefra kommende budget forringelser i det omfang, disse kan rummes inden for kommunens samlede økonomi
• Arbejde for rullende 2-årige budgetter for at styrke den økonomiske planlægning og styring og give både borgere og medarbejdere en større tryghed
• Have fortsat fokus på at effektivisere kommunens drift, bl.a. ved et øget samarbejde med andre kommuner om konkret opgaveløsning
• Arbejde for, at der skabes et økonomisk råderum i Dragør til at udvikle og afprøve nye velfærdsmodeller
• Sætte øget fokus på at styrke prioritering og planlægning af kommunes anlægs- og vedligeholdelsesaktiviteter