Socialdemokratiets anbefaling af budget 2025

Læs Nicolajs budgettale

Budgettale, Socialdemokratiet

Først og fremmest skal der lyde en varm tak til vores forligsparter Konservative, Venstre og Moderaterne.

 

Tak for gode, grundige og ikke mindst ordentligt forhandlinger. Vi har i fællesskab landet et godt resultat for Dragør, henover den politiske midte med fokus på vores fælles velfærd.

 

For Socialdemokratiet er respekten over for det at indgå toårige budgetter altafgørende. For budgetaftaler er jo ikke kun noget, vi laver med hinanden – det er jo også en aftale, som vi laver med borgere og medarbejdere, en aftale de skal kunne regne med og stole på.

 

Det er rammen for vores lokale velfærdssamfund. Så da vi lavede en toårig aftale sidste år, var det med et ønske om, at skabe mest mulig ro og stabilitet på de kommunale arbejdspladser. Ro til opgaverne, ro til hverdagen, ro til velfærden.

 

Det er vi langt hen ad vejen lykkedes med, og det er der kvitteret for fra medarbejdersiden – og vi ønsker derfor at fortsætte det spor til næste år og fortsætte de toårige aftaler.

 

Vi har været med, når det har været svært, og der skulle spares. For vi går gerne den ekstra mil for Dragør, også når det er op ad bakke. I år giver vi lidt tilbage og investerer i vores fællesskab.

 

Det gør vi ved at prioritere to velfærdspuljer til de to store velfærdsområder. En til børnene og en til de ældre på hver to mio. kr. i varigt løft af områderne. Puljerne er ikke konkret udmøntet endnu, men der lagt nogle spor i budgetaftalen, som skal forfølges. Det drejer sig blandet om Enggården, den nye ældrelov, folkeskolereform og organisering af skoleområdet. Der er igangsat analyser på begge områder, som afventes, før der tages konkret stilling til udmøntningen.

 

Det har været et stort ønske fra medarbejderne HMU, at muligheden for kompetenceudvikling styrkes. Det har vi lyttet til. Derfor afsættes der mere end 2 mio. kr. hen over de næste fire år til kompetenceudvikling. Udover at man får styrket både sin og sit teams faglighed, betyder kompetenceudvikling også noget for både trivsel og medarbejdertilfredshed, så vi er særligt glade for at kunne honorere dette ønske.

 

Derudover afsættes der flere penge til den kommunale børnetandpleje, til borgersamling, til økonomistyring på socialområdet, el-cykler til hjemmeplejen og meget mere.

 

I alt løfter vi velfærdsservicen i Dragør 6,5 mio. kr. og herudover en række enkeltstående midlertidige investeringer, fx på lokalplansområdet.

 

Det kan alt sammen mærkes ude i virkeligheden.

 

Vi afdrager også ekstraordinært på vores gæld. Det skaber rum og plads til velfærd i de kommende år.

 

For der er behov for fokus på velfærd. Vi lever i et velfærdssamfund, hvor rigtig mange ting fungere godt, men hvor der samtidig også opleves et stort pres både fra borgere og fra medarbejdere. Et pres om at gå de ekstra skridt eller om vi ikke lige kan køre lidt længere på literen. Et pres som kun bliver større de kommende år.

 

Opgaverne er mange, behovene stiger og menneskerne til at løse det bliver for få – det bliver vi nødt til at få talt om.

 

Socialdemokratiet er Danmark og Dragørs velfærdsparti nummer et. Derfor gør det også ondt, når det bliver tydeligt at maskerne, i det sikkerhedsnet, vi er så stolte af, vi har, begynder at løbe.

 

Derfor både tror og mener vi, det er vigtigt med en samtale om fremtidens velfærd i Dragør, det har vi sagt flere gange. Det er det, vi ønsker med en borgersamling om velfærd. Vi ønsker en samtale og en forventningsafstemning med dragørborgerne om fremtidens velfærd. Hvad er det, vi skal have mere af, og hvad er det for opgaver, der enten skal justeres på eller måske helt forsvinde.

 

Os/Vi i kommunerne har altid haft ansvaret for den helt almindelig hverdag for danskerne. Men ansvaret er vokset og vokser de kommende år, og det sætter endnu større krav til viljen og modet til et stærkt forpligtende samarbejde - internt i kommunen og med andre kommuner. Det bliver afgørende for at føre Dragør sikkert igennem de kommende års udfordringer.

 

Og netop det at ville og kunne samarbejde, får mig til at ville sende en særlig hilsen til jer i oppositionen:

 

Jeg kunne godt have undt jer at være med i forhandlingerne.

 

Alle partier, der vil gøre en forskel for andre, må søge samarbejdet. Det er det, vi gør i Socialdemokratiet. Vi vil gerne tage ansvar – også når det er svært. Det har vi i øvrigt gjort i mere end 20 år, uden afbrydelser uanset om vi havde borgmesterposten, og når vi ikke har den.

 

Vi bliver ikke mindre socialdemokrater af at samarbejde med Venstre og Konservative. V og K bliver i øvrigt heller ikke mindre liberale eller konservative af at samarbede med os, men vi har forpligtet os over for hinanden over for borgerne, over for Dragør.

 

Forpligtende fællesskaber er svært. Indimellem er det også hårdt. Og ja bølgerne kan gå højt, men sådan er det jo, når meninger brydes. Men nok er vi valgt til at være uenige, men vi er også forpligtet til at blive enige, ellers køre bussen jo ingen vegne.

 

I har nu et år til at overveje, hvorvidt I vil tage del i budgetforhandlingerne næste år. Det synes jeg, at I skal overveje rigtig grundigt. I repræsenterer samlet over en femtedel af befolkningen/borgerne i vores kommune – har de ikke krav på at komme til orde? Er det ikke på tide at komme ud af lønkammeret og ind i forhandlingsrummet?

 

Tænk hvor fint det ville være, hvis vi kunne gå til valg alle partier på et samlet nyt toårigt budget.

 

Det, tror jeg, og det tror vi i Socialdemokratiet, ville være bedst for Dragør.

 

Afslutningsvis tak til forvaltningen for at understøtte os undervejs i processen. Tak til medarbejderrepræsentanterne i HMU for et godt dialogmøde forud for budgetforhandlingerne og tak til alle råd/nævn/bestyrelser med flere der har givet sig tid til at indgive høringssvar.

 

Og med de ord vil jeg på vegne af den socialdemokratiske gruppe anbefale budget 2025. Tak for ordet.